Sunt cele mai căutate locuri de muncă din an: salariu de 4500 de lei pentru românii care fac asta

de: Alexandru Puiu
02 12. 2022

Anul 2022 a fost unul incredibil de bun pentru piața muncii, o serie de posturi noi au apărut în piață, iar foarte mulți angajați au fost dornici să se angajeze sau să-și schimbe jobul. Salariile au devenit semnificativ mai atractive în multe domenii, dar și pretențiile din partea candidaților au fost mai mari.

Până la momentul de față, în 2022, în România, s-au efectuat nu mai puțin de 8,5 milioane de căutări pentru locuri de muncă. Cifra a fost amplificată și de cele aproximativ 35.000 de posturi noi care au ajuns online în fiecare lună. Per total, numărul de aplicări atrase de posturile disponibile ajunse online a fost de aproximativ 10 milioane, având în vedere că foarte mulți candidați aplică la mai multe joburi în același timp.

Ce locuri de muncă se caută în România, care sunt salariile

Joburile de inginer au fost cele mai căutate în 2022. În particular, inginerii constructori au fost vizați de angajatori, urmați de ingineri mecanici și ingineri de instalații. În același clasament, foarte bine au stat contabilii, cu aproximativ 39.000 de căutări. Într-un mod deloc surprinzător, foarte bine stau în statistici și șoferii, cu aproximativ 33.000 de interogări.

Ca referință, dacă ești curios de partea financiară a ecuației, un salariu mediu net pentru inginer în România este de aproximativ 4500 de lei, în timp ce pe partea de contabilitate discutăm de un pic mai jos, 3900 de lei. În transporturi și distribuție, niște locuri de muncă foarte populare în 2022, salariile sunt de aproximativ 3500 de lei.

Ca referință, doar pentru domeniile de mai sus, au existat aproximativ 100.000 de locuri de muncă în 2022, până la ora actuală. A fost vorba de 48.000 de poziții pentru șoferi, 28.000 de ingineri căutați și aproximativ 25.000 de contabili.

„Un loc important îl ocupă în continuare locurile ce permit munca de acasă, acestea adunând nu doar un număr mare de căutări, ci și o cotă de 13,1% din totalul de aplicări anuale, respectiv 1,3 milioane, nivel similar cu cel înregistrat în 2021. Interesant este faptul că, în ciuda previziunilor de la începutul anului, 2022 a dovedit că și angajatorii au rămas deschiși la ideea de joburi remote, de vreme ce numărul de poziții postate a fost cu aproximativ 25% mai mare decât anul trecut”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Un pic mai jos pe lista de priorități, dar tot în top, au existat 10.000 de căutări în parte pentru manager, economist și specialist în resurse umane. Nu lipsește nici interesul pentru joburile de în call center sau vânzări, o constantă de mulți ani. Aproximativ 27.000 de locuri de muncă sunt disponibile la această oră, conform profit.net.